2013. augusztus 29., csütörtök

Magyaros oldalas vajas krumplival

Az oldalas az egyik legzsírosabb hús, de ezt megbocsátjuk neki, mert az alábbi módon elkészítve isteni. Komolyan mondom. Azért lesz annyira finom, mert a húst sütés előtt megfőzzük, ezáltal szaftos és omlós, egyszerűen felséges lesz. Mostanában sokat látom az oldalast ragacsosan, kicsit édesen elkészítve, de szerintem így magyarosan a legjobb. Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a fajta elkészítést.Melegen ugyan nehéz szépen szeletelni, de egybe sütve szerintem szaftosabb marad.



Hozzávalók /4-6 főre/


- 1 - 1,5 kg sertés oldalas

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 1,5 ek. gulyáskrém

- 1 ek. olaj

- bors

- 5-6 szem krumpli

- 1 ek. vaj

- 1 kis köteg szárított vagy vagy fagyasztott medvehagyma vagy friss petrezselyem


Elkészítés

  1. A húst megmossuk, majd egy kuktába tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, és lefedve 20-30 perc alatt puhára főzzük 3-4 gerezd fokhagymával.
  2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. 
  3. Ezalatt a gulyáskrémet az olajjal és borssal valamint a maradék péppé zúzott fokhagymával kikeverjük. A húst egy tepsibe tesszük és megkenjük a gulyáskrémes keverékkel. Forró sütőben 20-25 perc alatt megpirítjuk. 5-10 percenként locsoljuk meg egy merőkanálnyi főzőlével. (Amiben a húst főztük.) 
  4. A krumplit még melegen elkeverjük a vajjal, és megszórjuk aprított medvehagymával vagy petrezselyemmel. 
  5. A húst darabokra vágva tálalhatjuk melegen krumplival, vagy hidegen mustárral és savanyúsággal. Hidegen szépen lehet vágni. 

Megjegyzés

A főzőlevet fagyasszuk le és tegyük el, nagyon jó levesalap például a tarhonyaleveshez, vagy bármi máshoz.

1 megjegyzés: