2014. október 15., szerda

"Magyar" leveles csiga

No nem az íze miatt, inkább a színei... Persze akinek derogál büszkélkedni nemzeti hovatartozásával és inkább a gasztrotrendet követi, az nyugodtan költse át olasznak. Bár szerintem Magyarország megérdemel egy csigát. A tölteléke kelbimbókrém, szalonna és sajt. A kisebb testvéreimnek nem ízlett, de édesanyámnak és nekem nagyon. Készült egészséges kiadásban is: szalonna nélkül. Úgy is jó volt. A bolti leveles tészta miatt könnyen összedobható sörkorcsolya, vendégeknek ideális. Aki nem szereti a kelbimbót, cserélje ki brokkolira, vagy spenótra, vagy csak szimplán hagyja ki, felvállalva ezzel azt, hogy a magyar mintát lengyelre cseréli.




Hozzávalók


- 1 csomag leveles tészta

- 2 evőkanál tejföl

- 2 kisebb gerezd fokhagyma

- só, bors

- 8-10 szelet bacon szalonna

- 450 g kelbimbó (1 csomag)

- 10-15 dkg reszelt sajt (minél több, annál jobb)

Elkészítés

  1. A kelbimbót lobogó sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, enyhén darabosra turmixoljuk.
  2. A tejfölt kikeverjük a borssal, préselt fokhagymával és a sóval. (Ezzel csínján kell bánni, mert a bacon is sós.)
  3. A leveles tésztát kiterítjük, (ha tömbben van kinyújtjuk) megkenjük a tejföllel, ráhalmozzuk és szétkenjük a zöldségkrémet, ráfektetjük a bacont és megszórjuk sajttal. 
  4. Feltekerjük a tésztát, majd 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Akkor lesz szép a csiga, ha nem egy határozott mozdulattal vágunk, hanem kis apró mozdulatokkal. (Mi erre a jó szó?)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 190°-on 20 percig sütjük. (Ameddig pirulni nem kezd.) Melegen a legjobb, ezért ha marad a sütőben pár perc alatt melegítsük fel tálalás előtt.)

1 megjegyzés:

  1. Tetszenek az színei és igenis magyar, nem pedig olasz :) Érdekes lehet kelbimbóval :)

    VálaszTörlés