2013. október 29., kedd

Klasszikus Rákóczi-túrós

Rákóczi-túrós, vagy habos túrós, mind a két névvel hallottam már, bár mi inkább az elsőt használjuk. Az tetszik ebben a süteményben, hogy egy csomóféle jelleg ötvöződik. Például linzertészta alja van, puha túrós - egyáltalán nem tésztás - közepe, és habcsók teteje. Nálunk az egyik első számú kedvenc, főleg Édesapám és az öcsém szereti. Aki nem ismeri, annak feltétlenül ajánlom kipróbálásra.






Hozzávalók


A tésztához
- 20 dkg liszt

- 10 dkg vaj vagy margarin

- 10 dkg porcukor

- 1 tojás sárgája

- 1 evőkanál tejföl

- 3-4 evőkanál baracklekvár

A közepéhez
- 5 tojás sárgája

- 20 dkg porcukor

- 50 dkg túró

- 8 dkg mazsola (szörpös vízbe áztatva, lecsepegtetve)

- 2 púpos evőkanál tejföl

- 1 citrom reszelt héja

- 5 dkg búzadara

A tetejére
- 6 tojásfehérje

- 15 dkg kristálycukor

- vaníliás cukor


Elkészítés

  1. A tésztához valókat a baracklekvár kivételével összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk. Egy deszkán kinyújtjuk és egy magas falú tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral és 5-6 perc alatt elősütjük előmelegített 180°-os sütőben. (Én azon a sütőpapíron nyújtottam ki, amelyiket aztán a tepsibe tettem, így nem számított, hogy mennyire ragad a tészta.)
  2. A sárgákat a közepéhez sűrűre keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót. A tésztára kenjük, és visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, ameddig egy kicsit megszilárdul. (Nem baj, ha remegős a közepe.) 
  3. Ezalatt a fehérjéket kezdjük el felverni. Ha már alakul, akkor adjuk hozzá a cukrot. Verjünk belőle kemény habot. Ha a túrós rész kész, akkor kenjük fel rá a tojáshabot, villával húzzunk bele hullám vonalakat, szórjuk meg vaníliás cukorral. Sütőben süssük egy darabig, ha színt kap a teteje, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és a süteményt hagyjuk benne még egy ideig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése