2013. szeptember 25., szerda

Fantasztikus házi csokoládé

Csokifesztivál volt a millenáris parkban. A sok csokoládé közepette megjött a kedvem a csoki készítéséhez. Édesanyám mondott egy receptet, amit még az ő édesanyja csinált mindig. Hiába, mindig nagymamám remek receptjeinél kötök ki. :) A különbség annyi volt, hogy kakaó helyett tettem hozzá egy kicsi étcsokit, ezzel lágyítottam az ízét, illetve egy kis tejszínt is. A csoki puha volt, krémes, de szilárd, és olyan selymes íze volt. Hogy van-e erre szó? Nem tudom. A finom túl közönséges erre a csokira. Bámulatos? Azt meg nem ételre szoktuk mondani. Nem tudom. A lényeg: rendkívül jól sikerült. És rendkívül gyorsan elfogyott. Háromféle ízűt csináltam: grillázsosat (késztermékből), mogyorósat és pisztáciás-aszalt vörös áfonyásat. A lehetőségek száma azonban végtelen. Mazsolás, diós, csilis, csak rajtad áll.


Hozzávalók


- 40 dkg cukor

- 2 dl víz

- 8 dkg vaj

- 25 dkg tejpor

- 1 dkg kakaó (cukrozatlan)

- 5 dkg jó minőségű étcsokoládé

- 2 evőkanál tejszín

- tetszés szerint: mazsola, pisztácia, mandula, dió, mogyoró, grillázs, aszalt és kandírozott gyümölcsök, stb.


Elkészítés

 
  1.  A magokat vagy amivel ízesíteni szeretnénk vágjuk apróra. A csokit is minél kisebbre aprítsuk és keverjük el a kakaóval. Készítsünk elő mindent, mert gyorsan kell majd dolgozni.
  2. A cukorból és a vízből folytonos kevergetés mellett kis lángon sűrű szirupot főzünk. Fontos, hogy tényleg sűrű legyen, körülbelül 15 perc alatt készül el. Ha már a cukor teljesen felolvadt és kicsit besűrűsödött, akkor a tűzről levéve azonnal dobjuk bele a vajat, és amikor már kicsit feloldódott olvasszuk bele a kakaós csokit. Ha nagyjából elkevertük, akkor a tejport keverjük bele. Nagyon gyorsan kell keverni, így is be fog nagyon sűrűsödni. Öntsük hozzá a tejszínt, és kavarjuk csomómentesre. Olyasmi állagú lesz, mint a tejbegríz. Öntsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy tetszőleges szilikonos formákba. A félretett felaprított magokkal szórjuk meg a tetejét, és egy kicsit nyomjuk le őket, hogy a masszába beleragadjanak. 
  3. Ha megszilárdult (hidegben 1 óra) felkockázva, vagy tetszőleges kiszúróformákkal formázva tálaljuk. 

Tipp

Nagyon jó ajándékötlet  pl. Valentin napra (már aki tartja) szívecske alakú házi csoki... :D




Formával kiszúrva celofánba csomagolva egy aranyos masnival nagyon eredeti és finom ajándék. :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése