2015. július 20., hétfő

Fahéjas répamuffin

A bejegyzés Húsvétkor készült, ahogy a süti is, de már hónapok óta itt "porosodik" várva a közzétételt. Most jött el a pillanat. :)

A répatorták általában Húsvétkor kerülnek elő. Nálunk répamuffin volt. Dióval, cukormázzal vagy porcukorral. Nagyon egyszerűen elkészíthető finomság. Eltérés a többi muffin recepttől, hogy nem 12 darab, hanem több (nálam 35) darab lesz belőle. Na, ezt ítéletnapig elsütöm a 12-es formámban - gondolja a praktikusan gondolkodó háziasszony. Nos, nincs igaza. A tészta ugyanis megtartja a formáját ha csak papírkapszliba tesszük, és egy sütőlemezre. Így akár egy - maximum két - körrel megússzuk. A recept nagyon jó, puha ízletes és jó diós muffin a végeredmény. Gyorsan fogy. Kezdőknek nagyon ajánlom, mert bár az előkészítés miatt egy kicsit hosszadalmas az elkészítése, nagyon egyszerűen összeállítható a tészta és nagyon finom is. Tortaformában is süthető, akkor kiváló répatorta. :)



Hozzávalók (35 darabhoz)

Első tál
- 30 dkg liszt
- 23 dkg cukor
- 2,5 teáskanál fahéj
- 2,5 teáskanál szódabikarbóna

Második tál
- 28 dkg reszelt sárgarépa
- 12 dkg reszelt alma
- 12 dkg mazsola
- 8 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg durvára vágott dió

Harmadik tál (akkora legyen, hogy beleférjen az első kettő tartalma is)
- 2,5 teáskanál vaníliás cukor
- 2,2 dl olaj (semleges ízű, nálam napraforgó)
- 4 tojás

Elkészítés


  1. A három tálat külön külön előkészítem, majd jöhet az összeállítás: a harmadik tál összetevőit kikeverjük, majd lassanként hozzáadjuk az első tál összetevőit. (Alaposabbak átszitálhatják a könnyebb végeredmény érdekében.) Végül a harmadik tál tartalmával dúsítjuk a tésztát. Könnyen összeáll, akár fakanállal is kikeverhető. 
  2. A tésztát muffin papírokba tesszük és egy tepsire pakoljuk. Elég jól megtartják a formájukat, viszont itt tényleg csak háromnegyedig szabad tölteni, különben a tészta súly széthúzza a papírt és kicsorog. 
  3. Előmelegített 180°-os sütőben tűpróbáig sütjük. (Mikor a hústű vagy a fogpiszkáló "tisztán" jön ki belőle, akkor jó.)
  4. A képen látható muffinra csorgattam cukormázat is, de mindenkinek jobban ízlett anélkül, így külön nem is írom le a máz receptjét. (Najó, porcukor és annyi víz, amivel kellemes sűrű állagot kapunk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése