2015. április 12., vasárnap

Mini fahéjas kakaós csigák

Újra eljött a Blogkóstoló, én pedig hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam az új forduló lebonyolításába. A sors úgy hozta, hogy a "párom" ebben a fordulóban Andrea lett, az AranyTepsi blog gazdasszonya. A választás igencsak nehéz volt, hiszen több mint hatszáz receptet kellett átbogarásznom. Töredelmesen bevallom, hogy még értem a végére, de már egy listányi összegyűlt a szimpatikus ételekből. Biztos vagyok abban például, hogy a Sajtos cukkinigolyókat el fogom készíteni illetve remek kelt tésztás receptet találtam még, amik tetszenek. Ez a recept Andi kakaós csigájának egy változata. Annyit változtattam a tésztán, hogy fél adagban készítettem el, illetve egy kicsit több élesztőt tettem hozzá, mint amennyit a recept előírt - elővigyázatosságból. Emellett a tölteléket is felturbóztam egy kicsi fahéjjal, mert a fahéjas csiga recept is nagyon megmozgatta a fantáziámat. És mert a testvéreim nem tudták eldönteni, hogy kakaós vagy fahéjas csigát szeretnének-e. A kinyújtott téglalap alakjától és méretétől függ a csigák mennyisége. Nekem a féladagból (ami Andrea számítása szerint 8 darabnak kellett volna lennie) 22 mini csiga lett. A családomnak nagyon ízlett, nem túlzás, ha azt mondom, hogy a sütőből kivétel utántól számítva 15 perc alatt elfogyott. Sajnos én a diétám miatt nem kóstolhattam, de tényleg mindenkinek nagyon ízlett a családban, úgyhogy fogjuk még készíteni! ÓÓÓ! És most jutott eszembe milyen pazar lehet ebből a csigából egy pirított dió-nutella töltelékes kombó!! :)




Hozzávalók (22 mini csigához)


- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő 1 dl langyos tejben feloldva + 2 kiskanál cukor
- 1 púpos kiskanál vaníliáscukor
- 5 dkg puha margarin
- egy csipet só
- 1 kicsi tojás

- 2 csapott evőkanál cukor
- 1 púpos kiskanál fahéj
- 1 púpos kiskanál kakaó (cukrozatlan)
- 1 evőkanálnyi vaj (megolvasztva)


Elkészítés


  1. Az élesztőt a tejben a cukorral a szokott módon feloldjuk, majd állni hagyjuk. 
  2. A lisztet egy tálba szitáltam a cukorral és a sóval együtt. Kb. 15 perc elteltével amikor az élesztő felfutott hozzáadom ezt is, a margarint és a tojást is, majd összegyúrom. Könnyen összeáll a tészta. Ha nagyon ragadna, akkor egy kis lisztet lehet még adni hozzá.
  3. Kelni hagyjuk egy óráig. 
  4. Egy gyúródeszkát belisztezünk, majd kinyújtjuk a tésztát kellemesen vékonyra, lehetőleg téglalap alakban. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a fahéjas-kakaós cukrot. Feltekerjük (az elején szorosan, a vége felé lazábban szoktam), majd Bő egy centis szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral fedett sütőlemezekre pakoljuk és 180°-on 20 percig sütjük. 




2 megjegyzés:

  1. Jaj, de szép csigákat készítettél! Szinte érzem az illatát! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy ilyen sikere lett :-) Kedves egészségetekre.

    VálaszTörlés