2014. február 3., hétfő

Magyaros sörös malaclapocka

Mindenki máshogy ünnepeli a születésnapját. Nekem a boldogságomhoz egy szép darab hús elég. Édesanyától szülinapomra egy 3 kilós, gyönyörű malac lapockát kaptam, és a biztatást: csináld meg, ahogy jónak látod. Nagyon örültem ugyan, de nem éltem vissza a lehetőséggel: egy egyszerű de nagyszerű magyaros ízű húst készítettem, mindenki nagy megkönnyebbülésére. Nos, azt kell mondjam, az ilyen ebédek után mondom azt: holnaptól vegetáriánus leszek... Félre ne értsenek, nagyon szeretek húst enni, de a malac olyan nehéz étel, hogy mindig megterhelve érzem magam az ilyen evészetek után. Bár lehet, hogy nem tudok mértéket tartani... Nos, ez az én hibám, mert a hús tényleg nagyon jó lett.



Hozzávalók (kb. 6-8 főre)


- 3 kg malaclapocka (1 darabban)

- 1 nagy evőkanál gulyáskrém

- 1 nagy evőkanál paradicsomos fűszersó

- kb 1,5 dl olaj

- frissen őrölt bors

- 5 gerezd fokhagyma

- 5 dl sör (világos, nálam Soproni)

- 1 kiló krumpli (megpucolva, feldarabolva

- 1 evőkanálnyi vaj vagy margarin

- 1 csapott evőkanálnyi tejföl


Elkészítés

  1. A húst beirdaljuk. A gulyáskrémet, pürésített fokhagymát, fűszersót, borsot alaposan kikeverjük, majd lassan folytonos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk az olajat. Ezt egyébként tetszés szerint lehet variálni: lehet mustárt tenni bele, vagy ha édeset szeretnénk ketchupot, vagy mézet, bármi fűszert amihez kedvünk van. Alaposan bekenjük a húst ezzel a páccal és hűtőben állni hagyjuk egy éjszakát. 
  2. A sütőt előmelegítjük 190°-ra, mjad ha felforrósodott betoljuk a húst a sütőbe, és egy bő órán át alufóliával lefedve sütjük. A húst meglocsoljuk sörrel (az egyharmadával) majd visszatesszük alufóliával lefedve a sütőbe. Fél óra múlva megint meglocsoljuk, majd alufólia nélkül visszatesszük a sütőbe. Még fél óra, és ismét meglocsoljuk a húst, majd ezek után körülbelül fél-háromnegyed óra alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a bőre ropogós, a húsa puha.
  3. A krumplit lobogó sós vízben puhára főzzük, majd a tejföllel, vajjal összetörjük, majd a hússal tálaljuk.
  4. Az ételhez nagyon illik a csemegeuborka, valamint az ecetes gyöngyhagyma.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése