2013. november 13., szerda

Rumos tejszínes gesztenyerolád

A gesztenye az ősz egyik legfinomabb csonthéjasa. Mikor ezt a puha piskótájú lágy gesztenyekrémes finomságot ettem, úgy éreztem, ezzel a sütivel össze lehetne foglalni az évszak gyönyörűségeit. Mikor belekóstoltam lelki szemeim előtt ott repkedtek a falevelek, amiket megsüt még a lemenő nap sugara... Igazi őszi sütemény. Bár nagyon egyszerű, mégis az egyik legjobb gesztenyés süti, amit valaha ettem.




Hozzávalók


A piskótához
- 5 db tojás szétválasztva

- 5 evőkanál cukor

- 5 evőkanál liszt, hozzákeverve 1 tk sütőpor

Krémhez
- 400 g gesztenyemassza

- 1,5 dl tejszín 

- 5 dkg vaj

- 2 evőkanál rum

- ha a massza cukrozatlan, akkor cukor ízlés szerint

- tetejére: reszelt étcsokoládé


Elkészítés

  1. A tojások sárgáját a cukorral addig keverjük, ameddig ki nem világosodik, és a cukor már nem szemcsés a krémben. Ehhez adjuk a sütőporos lisztet, majd a kemény habbá vert fehérjével óvatos de erőteljes mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben megsütjük, 160°-ra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt. Nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját!
  2. Ha megsült, akkor óvatosan feltekerjük. (A sütőpapírt hagyjuk rajta.)
  3. A gesztenyemasszát felkockázzuk, vagy morzsoljuk, majd keverőtálba tesszük és elkezdjük kikeverni a puha vajjal. A kimért tejszínt folyamatosan csurgassuk hozzá, majd adjuk hozzá a rumot. Ha túl sűrűnek és nehéznek érezzük a krémet, akkor folyamatos keverés mellett adjunk hozzá még tejszínt.
  4. A krém bő felével kenjük meg a piskótalapot, szorosan tekerjük fel, majd a tetejét is vonjuk be a maradék krémmel. Villával hullámozzuk be a tetejét és szórjuk meg reszelt éjcsokoládéval. Hűtőben tartsuk tálalásig. Tejszínhabbal nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése