Oldalak

2013. augusztus 29., csütörtök

Magyaros oldalas vajas krumplival

Az oldalas az egyik legzsírosabb hús, de ezt megbocsátjuk neki, mert az alábbi módon elkészítve isteni. Komolyan mondom. Azért lesz annyira finom, mert a húst sütés előtt megfőzzük, ezáltal szaftos és omlós, egyszerűen felséges lesz. Mostanában sokat látom az oldalast ragacsosan, kicsit édesen elkészítve, de szerintem így magyarosan a legjobb. Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a fajta elkészítést.Melegen ugyan nehéz szépen szeletelni, de egybe sütve szerintem szaftosabb marad.



Hozzávalók /4-6 főre/


- 1 - 1,5 kg sertés oldalas

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 1,5 ek. gulyáskrém

- 1 ek. olaj

- bors

- 5-6 szem krumpli

- 1 ek. vaj

- 1 kis köteg szárított vagy vagy fagyasztott medvehagyma vagy friss petrezselyem


Elkészítés

  1. A húst megmossuk, majd egy kuktába tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, és lefedve 20-30 perc alatt puhára főzzük 3-4 gerezd fokhagymával.
  2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. 
  3. Ezalatt a gulyáskrémet az olajjal és borssal valamint a maradék péppé zúzott fokhagymával kikeverjük. A húst egy tepsibe tesszük és megkenjük a gulyáskrémes keverékkel. Forró sütőben 20-25 perc alatt megpirítjuk. 5-10 percenként locsoljuk meg egy merőkanálnyi főzőlével. (Amiben a húst főztük.) 
  4. A krumplit még melegen elkeverjük a vajjal, és megszórjuk aprított medvehagymával vagy petrezselyemmel. 
  5. A húst darabokra vágva tálalhatjuk melegen krumplival, vagy hidegen mustárral és savanyúsággal. Hidegen szépen lehet vágni. 

Megjegyzés

A főzőlevet fagyasszuk le és tegyük el, nagyon jó levesalap például a tarhonyaleveshez, vagy bármi máshoz.

1 megjegyzés: