2014. február 19., szerda

Hedonista tejszínes sajtos csirke

Ez az étel valami fantasztikus. Mikor a sajt és tejszín gyönyörűen összeolvad és bugyog, kissé fokhagymásan, borsosan, és mindez egy szaftos húst ölel körül... Hát ez valami fergeteges ebéd volt. Rizzsel és uborkasalátával ettük. Nem tudok mást mondani: próbálják ki!

2014. február 16., vasárnap

Brownie fehércsoki darabokkal és dióval

Ez egy fantasztikus recept. A kedvenc brownie-m. Már egyszer volt a blogon, még az ősidőkben, de most megint (azóta már többször is) megsütöttem, és úgy gondoltam, megint kirakom, mert ez a recept, tényleg nyerő. És durván finom. A dió ropogós, a tészta széle szintén, a belseje puha, (mit puha? szétolvad az ember nyelvén...) a fehér csoki darabkák pedig karamellizálódnak... Fantasztikus... És nem lehet vele mellé fogni...
Legjobb akkor, amikor már nem forró, és egy kicsit már keményedett a széle. Nem lehet vele betelni. Egy pohár tejjel pedig maga a mennyország...

2014. február 15., szombat

Krumpli lángos (vagy palacsinta?)

Mi ezt az ételt  itthon krumpli lángosnak hívjuk. Bár állagra inkább vastag palacsinta. Na meg nem is bő olajban, hanem serpenyőben kell sütni. Kacsazsírral megkenve, vagy sósan, esetleg juhtúróval vagy tejföllel fenséges. 

2014. február 12., szerda

Avokádókrém kápiapaprikával

Éjjel azt álmodtam, hogy avokádót eszem. Persze erre amint megláttam a piacon rögtön megkívántam. Egy egyszerű nassolni való készült belőle. Gondoltam rá, hogy adok hozzá csemegekukoricát, de teljesen kiment a fejemből. Mindenesetre így is finom volt. Egy jó film mellé rendkívül jó (és a tortillát/chipsset leszámítva) egészséges kaja.

2014. február 8., szombat

Gombával töltött bundás kenyér

Ismét egy olyan étel, ami a kedvenc zöldségemmel készül. A töltött bundás kenyeret talán Horváth Ilonánál láttam, de nem vagyok benne biztos, mindenesetre izgalmas dolog, ami feldobja a legunalmasabb februári napot is. Hát még Valentin napkor, ha szív alakú kiszúrókkal mintázzuk meg a kenyereket. A töltelék persze bármi lehet: sonka vagy sajt is, illetve tetszés szerint kombinálni különféle sajtokat különféle zöldségekkel.


2014. február 3., hétfő

Magyaros sörös malaclapocka

Mindenki máshogy ünnepeli a születésnapját. Nekem a boldogságomhoz egy szép darab hús elég. Édesanyától szülinapomra egy 3 kilós, gyönyörű malac lapockát kaptam, és a biztatást: csináld meg, ahogy jónak látod. Nagyon örültem ugyan, de nem éltem vissza a lehetőséggel: egy egyszerű de nagyszerű magyaros ízű húst készítettem, mindenki nagy megkönnyebbülésére. Nos, azt kell mondjam, az ilyen ebédek után mondom azt: holnaptól vegetáriánus leszek... Félre ne értsenek, nagyon szeretek húst enni, de a malac olyan nehéz étel, hogy mindig megterhelve érzem magam az ilyen evészetek után. Bár lehet, hogy nem tudok mértéket tartani... Nos, ez az én hibám, mert a hús tényleg nagyon jó lett.

2014. február 2., vasárnap

Varga Gábor: Gourmandia

                   Az Igazi: süteményes könyvek Nagy Ő-je

Nos, nem írtam, hogy szakácskönyveké, mert eszembe jutott a Szakácsok könyve, meg pár Lajos Mari kiadvány, úgyhogy úgy éreztem nem fair velük szemben egy "csak" süteményeket felvonultató szakácskönyv piedesztálra emelése. Ennek ellenére azt az állításomat tartom, miszerint ez a süteményes szakácskönyvek királya, illetve facér szakácskönyvek áhított Nagy Ő-je. (példaképe?)